Молимо вас користите овај идентификатор за цитирање или овај линк до ове ставке: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/10209
Назив: Synergy between Salvia officinalis L. and some preservatives
Аутори: Stanojevic D.
Čomić, Ljiljana
Stefanović, Olgica
Датум издавања: 2010
Сажетак: The aim of the present study is to investigate the antibacterial activity of Salvia officinalis L. aqueous extracts and its synergistic action with preservatives sodium nitrite, sodium benzoate and potassium sorbate in vitro against selected food spoiling bacteria. Synergy was assessed by the checkerboard assay method and quantitatively represented by the FIC index. Synergistic action was established for aqueous extract/ sodium benzoate, aqueous extract/ potassium sorbate, aqueous extract/ sodium nitrite combinations. Synergy was detected in relation to: Agrobacterium tumefaciens, Bacillus subtilis and Proteus sp. Synergy was established at plant extract and preservative concentrations corresponding up to 1/8 MIC values. © 2010 Versita Warsaw and Springer-Verlag Wien.
URI: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/10209
Тип: article
DOI: 10.2478/s11535-010-0026-0
ISSN: 1895-104X
SCOPUS: 2-s2.0-77954029244
Налази се у колекцијама:Faculty of Science, Kragujevac

Број прегледа

114

Број преузимања

4

Датотеке у овој ставци:
Датотека Опис ВеличинаФормат 
PaperMissing.pdf
  Ограничен приступ
29.86 kBAdobe PDFСличица
Погледајте


Ставке на SCIDAR-у су заштићене ауторским правима, са свим правима задржаним, осим ако није другачије назначено.