Please use this identifier to cite or link to this item: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19536
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorPetković, Marko-
dc.contributor.authorPajin, Biljana-
dc.contributor.authorJovanović, Olga-
dc.contributor.authorLazić, Vera-
dc.contributor.authorTorbica, Aleksandra-
dc.date.accessioned2023-12-04T12:21:40Z-
dc.date.available2023-12-04T12:21:40Z-
dc.date.issued2006-
dc.identifier.issn0351-0999en_US
dc.identifier.urihttps://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19536-
dc.description.abstractU ovom radu su ispitane tehnološke karakteristike brašna dobijenih mlevenjem četiri sorte pšenice, kao potencijalne sirovine u proizvodnji keksa i keksu srodnih proizvoda. Uticaj pojedine sorte pšenice, odnosno odgovarajuće vrste brašna, na kvalitet brašneno-konditorskih proizvoda određen je laboratorijskom metodom probnog pečenja biskvitnog kolača. Kvalitet dobijenih proizvoda ispitan je senzornim i instrumentalnim metodama. Utvrđeno je da svi uzorci brašna imaju povećanu sedimentacionu vrednost u odnosu na preporučenu što ukaz.uje na povećanu krupnoću prisutnih čestica. Sposobnost apsorpcije vode ispitivanih uzoraka brašna je takođe povećana, što negativno utiče na viskozitet testa i otežava proces oblikovanja. Tekstura i čvrstoća dobijenih biskvitnih kolača kao i svojstva žvakanja su različita i veoma zavise od krupnoće čestica (granulometrijskog sastava) i sposobnosti zadržavanja vode pojedinih vrsta brašna.en_US
dc.language.isosren_US
dc.relation.ispartofŽito-Hleben_US
dc.subjectbrašnoen_US
dc.subjectpšenicaen_US
dc.subjectbiskvitni kolačen_US
dc.subjectkvaliteten_US
dc.subjectsenzorna ocenaen_US
dc.subjectbojaen_US
dc.titleKvalitet biskvitnog kolača u zavisnosti od tehnoloških karakteristika brašnaen_US
dc.typearticleen_US
dc.description.versionPublisheden_US
dc.type.versionPublishedVersionen_US
Appears in Collections:Faculty of Agronomy, Čačak

Page views(s)

29

Downloads(s)

14

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
zito hleb.pdf37.33 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.