Молимо вас користите овај идентификатор за цитирање или овај линк до ове ставке:
https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19536| Назив: | Kvalitet biskvitnog kolača u zavisnosti od tehnoloških karakteristika brašna |
| Аутори: | Petković, Marko Pajin, Biljana Jovanović, Olga Lazić, Vera Torbica, Aleksandra |
| Датум издавања: | 2006 |
| Сажетак: | U ovom radu su ispitane tehnološke karakteristike brašna dobijenih mlevenjem četiri sorte pšenice, kao potencijalne sirovine u proizvodnji keksa i keksu srodnih proizvoda. Uticaj pojedine sorte pšenice, odnosno odgovarajuće vrste brašna, na kvalitet brašneno-konditorskih proizvoda određen je laboratorijskom metodom probnog pečenja biskvitnog kolača. Kvalitet dobijenih proizvoda ispitan je senzornim i instrumentalnim metodama. Utvrđeno je da svi uzorci brašna imaju povećanu sedimentacionu vrednost u odnosu na preporučenu što ukaz.uje na povećanu krupnoću prisutnih čestica. Sposobnost apsorpcije vode ispitivanih uzoraka brašna je takođe povećana, što negativno utiče na viskozitet testa i otežava proces oblikovanja. Tekstura i čvrstoća dobijenih biskvitnih kolača kao i svojstva žvakanja su različita i veoma zavise od krupnoće čestica (granulometrijskog sastava) i sposobnosti zadržavanja vode pojedinih vrsta brašna. |
| URI: | https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19536 |
| Тип: | article |
| ISSN: | 0351-0999 |
| Налази се у колекцијама: | Faculty of Agronomy, Čačak |
Датотеке у овој ставци:
| Датотека | Опис | Величина | Формат | |
|---|---|---|---|---|
| zito hleb.pdf | 37.33 MB | Adobe PDF | ![]() Погледајте |
Ставке на SCIDAR-у су заштићене ауторским правима, са свим правима задржаним, осим ако није другачије назначено.

