Молимо вас користите овај идентификатор за цитирање или овај линк до ове ставке: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19536
Назив: Kvalitet biskvitnog kolača u zavisnosti od tehnoloških karakteristika brašna
Аутори: Petković, Marko
Pajin, Biljana
Jovanović, Olga
Lazić, Vera
Torbica, Aleksandra
Часопис: Žito-Hleb
Датум издавања: 2006
Сажетак: U ovom radu su ispitane tehnološke karakteristike brašna dobijenih mlevenjem četiri sorte pšenice, kao potencijalne sirovine u proizvodnji keksa i keksu srodnih proizvoda. Uticaj pojedine sorte pšenice, odnosno odgovarajuće vrste brašna, na kvalitet brašneno-konditorskih proizvoda određen je laboratorijskom metodom probnog pečenja biskvitnog kolača. Kvalitet dobijenih proizvoda ispitan je senzornim i instrumentalnim metodama. Utvrđeno je da svi uzorci brašna imaju povećanu sedimentacionu vrednost u odnosu na preporučenu što ukaz.uje na povećanu krupnoću prisutnih čestica. Sposobnost apsorpcije vode ispitivanih uzoraka brašna je takođe povećana, što negativno utiče na viskozitet testa i otežava proces oblikovanja. Tekstura i čvrstoća dobijenih biskvitnih kolača kao i svojstva žvakanja su različita i veoma zavise od krupnoće čestica (granulometrijskog sastava) i sposobnosti zadržavanja vode pojedinih vrsta brašna.
URI: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19536
Тип: article
ISSN: 0351-0999
Налази се у колекцијама:Faculty of Agronomy, Čačak

Број прегледа

29

Број преузимања

14

Датотеке у овој ставци:
Датотека Опис ВеличинаФормат 
zito hleb.pdf37.33 MBAdobe PDFСличица
Погледајте


Ставке на SCIDAR-у су заштићене ауторским правима, са свим правима задржаним, осим ако није другачије назначено.