Please use this identifier to cite or link to this item: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19536
Title: Kvalitet biskvitnog kolača u zavisnosti od tehnoloških karakteristika brašna
Authors: Petković, Marko
Pajin, Biljana
Jovanović, Olga
Lazić, Vera
Torbica, Aleksandra
Journal: Žito-Hleb
Issue Date: 2006
Abstract: U ovom radu su ispitane tehnološke karakteristike brašna dobijenih mlevenjem četiri sorte pšenice, kao potencijalne sirovine u proizvodnji keksa i keksu srodnih proizvoda. Uticaj pojedine sorte pšenice, odnosno odgovarajuće vrste brašna, na kvalitet brašneno-konditorskih proizvoda određen je laboratorijskom metodom probnog pečenja biskvitnog kolača. Kvalitet dobijenih proizvoda ispitan je senzornim i instrumentalnim metodama. Utvrđeno je da svi uzorci brašna imaju povećanu sedimentacionu vrednost u odnosu na preporučenu što ukaz.uje na povećanu krupnoću prisutnih čestica. Sposobnost apsorpcije vode ispitivanih uzoraka brašna je takođe povećana, što negativno utiče na viskozitet testa i otežava proces oblikovanja. Tekstura i čvrstoća dobijenih biskvitnih kolača kao i svojstva žvakanja su različita i veoma zavise od krupnoće čestica (granulometrijskog sastava) i sposobnosti zadržavanja vode pojedinih vrsta brašna.
URI: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19536
Type: article
ISSN: 0351-0999
Appears in Collections:Faculty of Agronomy, Čačak

Page views(s)

29

Downloads(s)

14

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
zito hleb.pdf37.33 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.