Please use this identifier to cite or link to this item:
https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19536
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Petković, Marko | - |
dc.contributor.author | Pajin, Biljana | - |
dc.contributor.author | Jovanović, Olga | - |
dc.contributor.author | Lazić, Vera | - |
dc.contributor.author | Torbica, Aleksandra | - |
dc.date.accessioned | 2023-12-04T12:21:40Z | - |
dc.date.available | 2023-12-04T12:21:40Z | - |
dc.date.issued | 2006 | - |
dc.identifier.issn | 0351-0999 | en_US |
dc.identifier.uri | https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19536 | - |
dc.description.abstract | U ovom radu su ispitane tehnološke karakteristike brašna dobijenih mlevenjem četiri sorte pšenice, kao potencijalne sirovine u proizvodnji keksa i keksu srodnih proizvoda. Uticaj pojedine sorte pšenice, odnosno odgovarajuće vrste brašna, na kvalitet brašneno-konditorskih proizvoda određen je laboratorijskom metodom probnog pečenja biskvitnog kolača. Kvalitet dobijenih proizvoda ispitan je senzornim i instrumentalnim metodama. Utvrđeno je da svi uzorci brašna imaju povećanu sedimentacionu vrednost u odnosu na preporučenu što ukaz.uje na povećanu krupnoću prisutnih čestica. Sposobnost apsorpcije vode ispitivanih uzoraka brašna je takođe povećana, što negativno utiče na viskozitet testa i otežava proces oblikovanja. Tekstura i čvrstoća dobijenih biskvitnih kolača kao i svojstva žvakanja su različita i veoma zavise od krupnoće čestica (granulometrijskog sastava) i sposobnosti zadržavanja vode pojedinih vrsta brašna. | en_US |
dc.language.iso | sr | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | - |
dc.source | Žito-Hleb | - |
dc.subject | brašno | en_US |
dc.subject | pšenica | en_US |
dc.subject | biskvitni kolač | en_US |
dc.subject | kvalitet | en_US |
dc.subject | senzorna ocena | en_US |
dc.subject | boja | en_US |
dc.title | Kvalitet biskvitnog kolača u zavisnosti od tehnoloških karakteristika brašna | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.description.version | Published | en_US |
dc.type.version | PublishedVersion | en_US |
Appears in Collections: | Faculty of Agronomy, Čačak |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
zito hleb.pdf | 37.33 MB | Adobe PDF | ![]() View/Open |
Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.