Молимо вас користите овај идентификатор за цитирање или овај линк до ове ставке:
https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19795
Назив: | Model of convective drying of black chokeberry (Aronia melanocarpa L.) |
Аутори: | Petković, Marko Đurović, Igor Miletic, Nemanja Lukyanov, Alexander Kluchka, Eugenia Radovanović, Jovana Donskoy, Danila |
Датум издавања: | 2020 |
Сажетак: | Kinetika sušenja svežih celih plodova aronije (Aronia melanocarpa L.) analizirana je konvektivnom metodom na temperaturama od 50, 60 i 70 °C. Rezultati eksperimenta su postavljeni na osnovu osam modela za promenu odnosa vlage (MR) i četiri modela za promenu ukupnih masa plodova (brzina sušenja, DR). Modifikovana Page i Logaritamska jednačina uspešno su korišćene za opisivanje MR, kao i polinomne i modifikovane Gaussove jednačine, za DR. Prema efikasnosti konvektivnog sušenja (cena koštanja, energetska efikasnost, konstante modela sušenja), preporučeni metod konvektivnog sušenja je sušenje na 70 °C (najkraće vreme i najbrža brzina dehidracije). |
URI: | https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19795 |
Тип: | conferenceObject |
Налази се у колекцијама: | Faculty of Agronomy, Čačak |
Датотеке у овој ставци:
Датотека | Опис | Величина | Формат | |
---|---|---|---|---|
50 Zbornik radova XXV Savetovanja o biotehnologiji (2020).pdf | 358.76 kB | Adobe PDF | Погледајте |
Ставке на SCIDAR-у су заштићене ауторским правима, са свим правима задржаним, осим ако није другачије назначено.