Молимо вас користите овај идентификатор за цитирање или овај линк до ове ставке: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19817
Назив: Uticaj sušenja na promenu sadržaja ukupnih šećera i ukupnih kiselina u plodu šljive
Аутори: Mitrović, Olga
Zlatković, Branislav
Popović, Branko
Kandić, Miodrag
Miletic, Nemanja
Часопис: Voćarstvo
Датум издавања: 2016
Сажетак: U radu su prikazani rezultati ispitivanja uticaja su{enja plodova šljiva sorata Čačanska lepotica, Mildora, Čačanska rodna i Stanley, na dve konstantne temperature vazduha (90 °C i 70 °C), na sadržaje ukupnih šećera i kiselina. Pored kontrolne varijante, korišćen je i predtretman - dipovanje u ključaloj vodi. Prikazane su vrednosti sadržaja ukupnih šećera i ukupnih kiselina u plodovima sveže i sušene šljive, (računato u gramima na 100 g ukupne suve materije), njihov odnos (indeks slasti), kao i promena ovih parametara u plodovima sušene šljive u odnosu na sveže plodove (izraženo u procentima). Visina temperature sušenja i primenjeni predtretman dipovanje ne utiču na promenu sadržaja ukupnih šećera, ukupnih kiselina i indeksa slasti u sušenim plodovima šljive, računati na ukupnu suvu materiju, u odnosu na sveži plod. Konstatovani različiti sadržaji ovih parametara u sušenim plodovima u odnosu na sveži plod su posledica sortnih specifičnosti. Mildora je sorta šljive kod koje se najmanje uočavaju ove promene.
URI: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19817
Тип: article
ISSN: 1820-5054
Налази се у колекцијама:Faculty of Agronomy, Čačak

Број прегледа

7

Број преузимања

4

Датотеке у овој ставци:
Датотека Опис ВеличинаФормат 
28 Voćarstvo (2016).pdf100.52 kBAdobe PDFСличица
Погледајте


Ставке на SCIDAR-у су заштићене ауторским правима, са свим правима задржаним, осим ако није другачије назначено.