Молимо вас користите овај идентификатор за цитирање или овај линк до ове ставке:
https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19817
Назив: | Uticaj sušenja na promenu sadržaja ukupnih šećera i ukupnih kiselina u plodu šljive |
Аутори: | Mitrović, Olga Zlatković, Branislav Popović, Branko Kandić, Miodrag Miletic, Nemanja ![]() ![]() |
Датум издавања: | 2016 |
Сажетак: | U radu su prikazani rezultati ispitivanja uticaja su{enja plodova šljiva sorata Čačanska lepotica, Mildora, Čačanska rodna i Stanley, na dve konstantne temperature vazduha (90 °C i 70 °C), na sadržaje ukupnih šećera i kiselina. Pored kontrolne varijante, korišćen je i predtretman - dipovanje u ključaloj vodi. Prikazane su vrednosti sadržaja ukupnih šećera i ukupnih kiselina u plodovima sveže i sušene šljive, (računato u gramima na 100 g ukupne suve materije), njihov odnos (indeks slasti), kao i promena ovih parametara u plodovima sušene šljive u odnosu na sveže plodove (izraženo u procentima). Visina temperature sušenja i primenjeni predtretman dipovanje ne utiču na promenu sadržaja ukupnih šećera, ukupnih kiselina i indeksa slasti u sušenim plodovima šljive, računati na ukupnu suvu materiju, u odnosu na sveži plod. Konstatovani različiti sadržaji ovih parametara u sušenim plodovima u odnosu na sveži plod su posledica sortnih specifičnosti. Mildora je sorta šljive kod koje se najmanje uočavaju ove promene. |
URI: | https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19817 |
Тип: | article |
ISSN: | 1820-5054 |
Налази се у колекцијама: | Faculty of Agronomy, Čačak |
Датотеке у овој ставци:
Датотека | Опис | Величина | Формат | |
---|---|---|---|---|
28 Voćarstvo (2016).pdf | 100.52 kB | Adobe PDF | ![]() Погледајте |
Ставке на SCIDAR-у су заштићене ауторским правима, са свим правима задржаним, осим ако није другачије назначено.