Please use this identifier to cite or link to this item:
https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/21707
Title: | Postupak ko-/digestije: Primeri, postavke i eksperimentalno izvođenje |
Authors: | Rakić, Nikola Sustersic, Vanja Aleksic, Natalija Jurišević, Nebojša Gordić, Dušan |
Journal: | Energija / Ekonomija / Ekologija |
Issue Date: | 2024 |
Abstract: | Savremene tehnologije za tretiranje organskog otpada ubrajaju postupak ko-/digestije kao jedan od osnovnih. Ovaj rad daje pregled izvedenih ispitivanja na međunarodnom nivou, teorijske osnove i ključne parametre procesa ko-/digestije zaključno sa postavljenim i obavljenim eksperimentom. Ko-/digestija je predstavljena kao proces kojim se gotovo jednoznačno tretira kanalizacioni mulj ili životinjski stajnjak kao primarna podloga, i dodatni biorazgradivi materijal koji služi kao ko-supstrat. Zabeležen je širok opseg prinosa biogasa, od 118 ml CH4/g VS do 1040 ml CH4/g VS, za različite odnose inokulum/supstrat i supstrat/ko-supstrat. Navedeni su elementi standardnog protokola i osnovne faze anaerobne digestije. Teorijske postavke su obuhvatile parametre, inhibitorne supstance i predtretmane. Eksperimentalna procedura je sprovedena bazičnom opremom i standardnim metodama. Primarni kanalizacioni mulj i otpad od hrane su ispitivani u 4 različita odnosa (1/0; 3/1; 1/1; 1/3). Primećen je porast proizvodnje sa povećanjem udela ostataka hrane, dok je najstabilniji rad pokazala proporcija 1/1. Kod ko-digestija potvrđeni su sinergijski efekti od 7,1%, 12,8% i 17%, respektivno. Dokazano je da dodatak biorazgradivog otpada pozitivno utiče na prinos biogasa. |
URI: | https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/21707 |
Type: | article |
DOI: | 10.46793/EEE24-3.01R |
ISSN: | 0354-8651 |
Appears in Collections: | Faculty of Engineering, Kragujevac |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
01 Nikola Rakic_Vanja Sustersic_Natalija Aleksic_Nebojsa Jurisevic_Dusan G...sperim.pdf | 1.51 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.