Молимо вас користите овај идентификатор за цитирање или овај линк до ове ставке: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/14499
Назив: DETERMINATION OF ANTIBACTERIAL POTENTIAL OF AGARICUS MACROSPORUS AND RUSSULA VESCA MUSHROOM EXTRACTS
Аутори: Stojanova, Monika
Đukić, Dragutin
Todor Stojanova, Marina
Şatana, Aziz
lalevic, blazo
Датум издавања: 2022
Сажетак: The aim of this research was to determine the antibacterial potential ofaqueous and ethanolic extract of wild mushroom species: Agaricus macrosporus and Russulavesca. Extracts from R.vesca were characterized with higher values for total carbohydrates and total proteins. Both aqueous extracts had higher antibacterial activity compared to ethanolic extracts. Aqueous extract from R.vesca showed higher antibacterial activity against B. cereus (13.6mm), E.faecalis (12.1 mm), E. coli(16.7 mm) and P.aeruginosa (10.5 mm) compared to gentamicin or neomycin. This study represents a novel starting point for future researchin which mushroom extracts can be used in various industry fields.
URI: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/14499
Тип: conferenceObject
DOI: 10.46793/SBT27.477S
Налази се у колекцијама:Faculty of Agronomy, Čačak

Број прегледа

129

Број преузимања

12

Датотеке у овој ставци:
Датотека Опис ВеличинаФормат 
477-482-B22.pdf225.75 kBAdobe PDFСличица
Погледајте


Ова ставка је заштићена лиценцом Креативне заједнице Creative Commons