Молимо вас користите овај идентификатор за цитирање или овај линк до ове ставке: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20098
Назив: Uticaj različitih nivoa proteina u hrani na masu i udeo jestivih pratećih proizvoda klanja pilića
Аутори: Dosković, Vladimir
Bogosavljević-Bošković, Snežana
Škrbić, Zdenka
Petrović, Milun
Lukić, Miloš
Rakonjac, Simeon
Petričević, Veselin
Датум издавања: 2020
Сажетак: U radu je ispitivan uticaj različitih nivoa proteina u hrani (sa ili bez dodatka enzima proteaze) i pola pilića medium-growing linijskog hibrida Master Gris. Tov pilića trajao je 49. dana. Kontrolna grupa pilića (K) hranjena je potpunom smešom sa standardnim nivoom sirovih proteina u svakoj od faza tova: 22% u starter fazi (0-21 dan), 19% u grover fazi (22-42 dan) i 17% u finišer fazi (43-49 dan). Ogledne grupe (O-I i O-II) su hranjene potpunim smešama koje su sadržale manji % sirovih proteina za 4, odnosno za 6 % u odnosu na K grupu (preko smanjenog učešća sojine sačme u smešama), uz istovremeni dodatak ovim smešama enzima proteaze (Ronozyme ProAct) u koncentraciji 0,2, odnosno 0,3%. Na osnovu dobijenih rezultata zaključeno je da su kokice imale manju masu srca i jetre (p<0,05), kao i veći udeo jetre i bubca u masi grla pre klanja u odnosu na petliće (p<0,05), a da su primenjene formulacije obroka imale uticaj samo na masu jetre (p<0,05).
URI: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20098
Тип: conferenceObject
Налази се у колекцијама:Faculty of Agronomy, Čačak

Број прегледа

23

Број преузимања

2

Датотеке у овој ставци:
Датотека Опис ВеличинаФормат 
Doskovic SB 2020.pdf253.84 kBAdobe PDFСличица
Погледајте


Ставке на SCIDAR-у су заштићене ауторским правима, са свим правима задржаним, осим ако није другачије назначено.