Молимо вас користите овај идентификатор за цитирање или овај линк до ове ставке:
https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20098
Назив: | Uticaj različitih nivoa proteina u hrani na masu i udeo jestivih pratećih proizvoda klanja pilića |
Аутори: | Dosković, Vladimir ![]() Bogosavljević-Bošković, Snežana ![]() Škrbić, Zdenka Petrović, Milun ![]() Lukić, Miloš Rakonjac, Simeon ![]() Petričević, Veselin |
Датум издавања: | 2020 |
Сажетак: | U radu je ispitivan uticaj različitih nivoa proteina u hrani (sa ili bez dodatka enzima proteaze) i pola pilića medium-growing linijskog hibrida Master Gris. Tov pilića trajao je 49. dana. Kontrolna grupa pilića (K) hranjena je potpunom smešom sa standardnim nivoom sirovih proteina u svakoj od faza tova: 22% u starter fazi (0-21 dan), 19% u grover fazi (22-42 dan) i 17% u finišer fazi (43-49 dan). Ogledne grupe (O-I i O-II) su hranjene potpunim smešama koje su sadržale manji % sirovih proteina za 4, odnosno za 6 % u odnosu na K grupu (preko smanjenog učešća sojine sačme u smešama), uz istovremeni dodatak ovim smešama enzima proteaze (Ronozyme ProAct) u koncentraciji 0,2, odnosno 0,3%. Na osnovu dobijenih rezultata zaključeno je da su kokice imale manju masu srca i jetre (p<0,05), kao i veći udeo jetre i bubca u masi grla pre klanja u odnosu na petliće (p<0,05), a da su primenjene formulacije obroka imale uticaj samo na masu jetre (p<0,05). |
URI: | https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20098 |
Тип: | conferenceObject |
Налази се у колекцијама: | Faculty of Agronomy, Čačak |
Датотеке у овој ставци:
Датотека | Опис | Величина | Формат | |
---|---|---|---|---|
Doskovic SB 2020.pdf | 253.84 kB | Adobe PDF | ![]() Погледајте |
Ставке на SCIDAR-у су заштићене ауторским правима, са свим правима задржаним, осим ако није другачије назначено.