Please use this identifier to cite or link to this item: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20098
Title: Uticaj različitih nivoa proteina u hrani na masu i udeo jestivih pratećih proizvoda klanja pilića
Authors: Dosković, Vladimir
Bogosavljević-Bošković, Snežana
Škrbić, Zdenka
Petrović, Milun
Lukić, Miloš
Rakonjac, Simeon
Petričević, Veselin
Issue Date: 2020
Abstract: U radu je ispitivan uticaj različitih nivoa proteina u hrani (sa ili bez dodatka enzima proteaze) i pola pilića medium-growing linijskog hibrida Master Gris. Tov pilića trajao je 49. dana. Kontrolna grupa pilića (K) hranjena je potpunom smešom sa standardnim nivoom sirovih proteina u svakoj od faza tova: 22% u starter fazi (0-21 dan), 19% u grover fazi (22-42 dan) i 17% u finišer fazi (43-49 dan). Ogledne grupe (O-I i O-II) su hranjene potpunim smešama koje su sadržale manji % sirovih proteina za 4, odnosno za 6 % u odnosu na K grupu (preko smanjenog učešća sojine sačme u smešama), uz istovremeni dodatak ovim smešama enzima proteaze (Ronozyme ProAct) u koncentraciji 0,2, odnosno 0,3%. Na osnovu dobijenih rezultata zaključeno je da su kokice imale manju masu srca i jetre (p<0,05), kao i veći udeo jetre i bubca u masi grla pre klanja u odnosu na petliće (p<0,05), a da su primenjene formulacije obroka imale uticaj samo na masu jetre (p<0,05).
URI: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20098
Type: conferenceObject
Appears in Collections:Faculty of Agronomy, Čačak

Page views(s)

23

Downloads(s)

2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Doskovic SB 2020.pdf253.84 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.