Please use this identifier to cite or link to this item: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20098
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorDosković, Vladimir-
dc.contributor.authorBogosavljević-Bošković, Snežana-
dc.contributor.authorŠkrbić, Zdenka-
dc.contributor.authorPetrović, Milun-
dc.contributor.authorLukić, Miloš-
dc.contributor.authorRakonjac, Simeon-
dc.contributor.authorPetričević, Veselin-
dc.date.accessioned2024-01-25T19:12:23Z-
dc.date.available2024-01-25T19:12:23Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationDosković, V., Bogosavljević-Bošković, S., Škrbić, Z., Petrović, M.D., Lukić, M., Rakonjac, S., Petričević, V. (2020): Uticaj različitih nivoa proteina u hrani na masu i udeo jestivih pratećih proizvoda klanja pilića. XXV Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak 13-14. mart, Zbornik radova 1: 303-308.en_US
dc.identifier.isbn978-86-87611-73-3en_US
dc.identifier.urihttps://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20098-
dc.description.abstractU radu je ispitivan uticaj različitih nivoa proteina u hrani (sa ili bez dodatka enzima proteaze) i pola pilića medium-growing linijskog hibrida Master Gris. Tov pilića trajao je 49. dana. Kontrolna grupa pilića (K) hranjena je potpunom smešom sa standardnim nivoom sirovih proteina u svakoj od faza tova: 22% u starter fazi (0-21 dan), 19% u grover fazi (22-42 dan) i 17% u finišer fazi (43-49 dan). Ogledne grupe (O-I i O-II) su hranjene potpunim smešama koje su sadržale manji % sirovih proteina za 4, odnosno za 6 % u odnosu na K grupu (preko smanjenog učešća sojine sačme u smešama), uz istovremeni dodatak ovim smešama enzima proteaze (Ronozyme ProAct) u koncentraciji 0,2, odnosno 0,3%. Na osnovu dobijenih rezultata zaključeno je da su kokice imale manju masu srca i jetre (p<0,05), kao i veći udeo jetre i bubca u masi grla pre klanja u odnosu na petliće (p<0,05), a da su primenjene formulacije obroka imale uticaj samo na masu jetre (p<0,05).en_US
dc.language.isosren_US
dc.subjectpiićien_US
dc.subjecttoven_US
dc.subjectjestivi prateći proizvodi klanjaen_US
dc.subjectenzim proteazaen_US
dc.subjectpolen_US
dc.titleUticaj različitih nivoa proteina u hrani na masu i udeo jestivih pratećih proizvoda klanja pilićaen_US
dc.typeconferenceObjecten_US
dc.description.versionPublisheden_US
dc.relation.conferenceXXV Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak 13-14. mart, 2020.en_US
dc.type.versionPublishedVersionen_US
Appears in Collections:Faculty of Agronomy, Čačak

Page views(s)

23

Downloads(s)

2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Doskovic SB 2020.pdf253.84 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.