Please use this identifier to cite or link to this item:
https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20216
Title: | Antilistrarijski efekat dodatog Lactococcus lactis ssp. lactis tokom proizvodnje mekog belog sira |
Authors: | Vesković, Slavica Đukić, Dragutin Mašković, Pavle Kurćubić, Vladimir Mandić, Leka Veličić, Miloš |
Issue Date: | 2016 |
Abstract: | U radu su ispitivani sojevi bakterija mlečne kiseline izdvojeni iz zlatarskogn sira, koji je proizveden u skladu sa načelima tradicionalne proizvodnje. Primenom klasičnih mikrobioloških testova izolovano je 96 sojeva bakterija mlečne kiseline, koje su zatim podvrgnute molekularno genetskim ispitivanjima. Jedan od izolata, koji je označen kao Lactococcus lactis ssp. lactis ispoljio je u laboratorijskim uslovima izražen antilisterijski efekat. Na bazi tih rezultata vršena su dalja istraživanja radi utvrđivanja njegovog potencijalnog antilisterijskog efekta tokom proizvodnje mekog belog sira. Tokom procesa fermentacije sira, koji je trajao 21 dan, u oglednoj grupi sira u koju je inokulisana Listeria monocytogenes ATCC 19111 zajedno sa kulturom Lc. lactis spp. lactis došlo je do redukcija broja ćelija listerije u siru (za 3-4 log), što se može smatrati znаčајnim pоtеnciјаlom biоlоške zаštitе u njegovoj prоizvоdnji. |
URI: | https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20216 |
Type: | conferenceObject |
ISSN: | 978-86-87611-41-2 |
Appears in Collections: | Faculty of Agronomy, Čačak |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
antilisterijski efekat.pdf | 249.55 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.