Please use this identifier to cite or link to this item: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20216
Title: Antilistrarijski efekat dodatog Lactococcus lactis ssp. lactis tokom proizvodnje mekog belog sira
Authors: Vesković, Slavica
Đukić, Dragutin
Mašković, Pavle
Kurćubić, Vladimir
Mandić, Leka
Veličić, Miloš
Issue Date: 2016
Abstract: U radu su ispitivani sojevi bakterija mlečne kiseline izdvojeni iz zlatarskogn sira, koji je proizveden u skladu sa načelima tradicionalne proizvodnje. Primenom klasičnih mikrobioloških testova izolovano je 96 sojeva bakterija mlečne kiseline, koje su zatim podvrgnute molekularno genetskim ispitivanjima. Jedan od izolata, koji je označen kao Lactococcus lactis ssp. lactis ispoljio je u laboratorijskim uslovima izražen antilisterijski efekat. Na bazi tih rezultata vršena su dalja istraživanja radi utvrđivanja njegovog potencijalnog antilisterijskog efekta tokom proizvodnje mekog belog sira. Tokom procesa fermentacije sira, koji je trajao 21 dan, u oglednoj grupi sira u koju je inokulisana Listeria monocytogenes ATCC 19111 zajedno sa kulturom Lc. lactis spp. lactis došlo je do redukcija broja ćelija listerije u siru (za 3-4 log), što se može smatrati znаčајnim pоtеnciјаlom biоlоške zаštitе u njegovoj prоizvоdnji.
URI: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20216
Type: conferenceObject
ISSN: 978-86-87611-41-2
Appears in Collections:Faculty of Agronomy, Čačak

Page views(s)

406

Downloads(s)

10

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
antilisterijski efekat.pdf249.55 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.