Please use this identifier to cite or link to this item: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20216
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorVesković, Slavica-
dc.contributor.authorĐukić, Dragutin-
dc.contributor.authorMašković, Pavle-
dc.contributor.authorKurćubić, Vladimir-
dc.contributor.authorMandić, Leka-
dc.contributor.authorVeličić, Miloš-
dc.date.accessioned2024-02-07T08:23:13Z-
dc.date.available2024-02-07T08:23:13Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationVesković S., Đukić D., Mašković P., Kurćubić V., Mandić L., Veličić M. (2016): Antilistrarijski efekat dodatog Lactococcus lactis ssp. lactis tokom proizvodnje mekog belog sira. 21. Savetovanje o biotehnologiji, Čačak, 11-12. Mart, Zbornik radova, 747-754.en_US
dc.identifier.issn978-86-87611-41-2en_US
dc.identifier.urihttps://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20216-
dc.description.abstractU radu su ispitivani sojevi bakterija mlečne kiseline izdvojeni iz zlatarskogn sira, koji je proizveden u skladu sa načelima tradicionalne proizvodnje. Primenom klasičnih mikrobioloških testova izolovano je 96 sojeva bakterija mlečne kiseline, koje su zatim podvrgnute molekularno genetskim ispitivanjima. Jedan od izolata, koji je označen kao Lactococcus lactis ssp. lactis ispoljio je u laboratorijskim uslovima izražen antilisterijski efekat. Na bazi tih rezultata vršena su dalja istraživanja radi utvrđivanja njegovog potencijalnog antilisterijskog efekta tokom proizvodnje mekog belog sira. Tokom procesa fermentacije sira, koji je trajao 21 dan, u oglednoj grupi sira u koju je inokulisana Listeria monocytogenes ATCC 19111 zajedno sa kulturom Lc. lactis spp. lactis došlo je do redukcija broja ćelija listerije u siru (za 3-4 log), što se može smatrati znаčајnim pоtеnciјаlom biоlоške zаštitе u njegovoj prоizvоdnji.en_US
dc.language.isosren_US
dc.subjectLactococcus lactis ssp. lactisen_US
dc.subjectantilisterijski efekaten_US
dc.subjectmeki beli siren_US
dc.titleAntilistrarijski efekat dodatog Lactococcus lactis ssp. lactis tokom proizvodnje mekog belog siraen_US
dc.title.alternativeANTILISTERIAL EFFECT OF Lactococcus lactis ssp. lactis DURING SOFT WHITE CHEESE PRODUCTIONen_US
dc.typeconferenceObjecten_US
dc.description.versionPublisheden_US
dc.type.versionPublishedVersionen_US
Appears in Collections:Faculty of Agronomy, Čačak

Page views(s)

12

Downloads(s)

4

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
antilisterijski efekat.pdf249.55 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.