Please use this identifier to cite or link to this item: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/15505
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorJosijevic, Mladen-
dc.contributor.authorSustersic, Vanja-
dc.contributor.authorGordić, Dušan-
dc.contributor.authorVukasinovic, Vladimir-
dc.contributor.authorNikolic, Danijela-
dc.contributor.authorRakic, Nikola-
dc.date.accessioned2023-02-06T10:38:58Z-
dc.date.available2023-02-06T10:38:58Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationMladen Josijevic, Vanja Šušteršič, Dušan Gordić, Vladimir Vukašinović, Danijela Nikolić, Nikola Rakić: “Pregled mera energetske efikasnosti i sprovođenje energetskog pregleda u prehrambenoj industriji”, XXXV Međunarodno savetovanje „Energetika 2020“, 21-24. jun, Zlatibor, 2020, pp. 203-208, ISBN 978-86-86199-02-7en_US
dc.identifier.isbn978-86-86199-02-7en_US
dc.identifier.urihttps://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/15505-
dc.description.abstractPrehrambena industrija konstantno raste, samim tim i potrošnja energije ovog sektora. S tim u vezi, postoji veliki broj istraživanja koja se odnose na mere energetske efikasnosti u ovom sektoru industrije. U radu je izvršen pregled mera koje se najčešće primenjuju u sektoru prehrambene industrije i prikazan je postupak sprovođenja energetskog pregleda preduzeća. Zbog velikog broja mera koje je moguće implementirati u jednom preduzeću, predloženo je rangiranje mera prema kriterijumima koje donosioci odluka odrede kao važne. U ovom radu, autori su na osnovu istraživanja na uzorku od 60 preduzeća utvrdili da su za čak 97% analiziranih preduzeća najvažniji kriterijumi za izbor mera energetske efikasnosti visina investicinih ulaganja i vreme povraćaja investicije. Obzirom na to da visoka investicija ne mora uvek značiti i dug period otplate, autori predlažu obavezno rangiranje predloženih mera bar prema ova dva kriterijuma. Ovaj mehanizam može biti od izuzetne pomoći upravi i donosiocima odluka u odabiru mera. Činjenica da imaju izbor može ih ohrabriti da naprave makar prvi korak u investiranju u energetsku efikasnost.en_US
dc.language.isosren_US
dc.publisherSavez energetičaraen_US
dc.relationIII42013en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectenergetska efikasnosten_US
dc.subjectmere energetske efikasnostien_US
dc.subjectvišekriterijumska analizaen_US
dc.subjectprehrambena industrijaen_US
dc.titlePregled mera energetske efikasnosti i sprovođenje energetskog pregleda u prehrambenoj industrijien_US
dc.title.alternativeReview of energy efficiency measures and energy review in food industryen_US
dc.typeconferenceObjecten_US
dc.description.versionPublisheden_US
dc.relation.conferenceXXXV Međunarodno savetovanje „Energetika 2020“, 21-24. jun, Zlatibor, 2020en_US
dc.type.versionPublishedVersionen_US
Appears in Collections:Faculty of Engineering, Kragujevac

Page views(s)

117

Downloads(s)

112

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ENERGETIKA_Zbornik_Radova_2020-Mladen.pdf6.82 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons