Please use this identifier to cite or link to this item:
https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/15505
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.rights.license | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.contributor.author | Josijevic, Mladen | - |
dc.contributor.author | Sustersic, Vanja | - |
dc.contributor.author | Gordić, Dušan | - |
dc.contributor.author | Vukasinovic, Vladimir | - |
dc.contributor.author | Nikolic, Danijela | - |
dc.contributor.author | Rakic, Nikola | - |
dc.date.accessioned | 2023-02-06T10:38:58Z | - |
dc.date.available | 2023-02-06T10:38:58Z | - |
dc.date.issued | 2020 | - |
dc.identifier.citation | Mladen Josijevic, Vanja Šušteršič, Dušan Gordić, Vladimir Vukašinović, Danijela Nikolić, Nikola Rakić: “Pregled mera energetske efikasnosti i sprovođenje energetskog pregleda u prehrambenoj industriji”, XXXV Međunarodno savetovanje „Energetika 2020“, 21-24. jun, Zlatibor, 2020, pp. 203-208, ISBN 978-86-86199-02-7 | en_US |
dc.identifier.isbn | 978-86-86199-02-7 | en_US |
dc.identifier.uri | https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/15505 | - |
dc.description.abstract | Prehrambena industrija konstantno raste, samim tim i potrošnja energije ovog sektora. S tim u vezi, postoji veliki broj istraživanja koja se odnose na mere energetske efikasnosti u ovom sektoru industrije. U radu je izvršen pregled mera koje se najčešće primenjuju u sektoru prehrambene industrije i prikazan je postupak sprovođenja energetskog pregleda preduzeća. Zbog velikog broja mera koje je moguće implementirati u jednom preduzeću, predloženo je rangiranje mera prema kriterijumima koje donosioci odluka odrede kao važne. U ovom radu, autori su na osnovu istraživanja na uzorku od 60 preduzeća utvrdili da su za čak 97% analiziranih preduzeća najvažniji kriterijumi za izbor mera energetske efikasnosti visina investicinih ulaganja i vreme povraćaja investicije. Obzirom na to da visoka investicija ne mora uvek značiti i dug period otplate, autori predlažu obavezno rangiranje predloženih mera bar prema ova dva kriterijuma. Ovaj mehanizam može biti od izuzetne pomoći upravi i donosiocima odluka u odabiru mera. Činjenica da imaju izbor može ih ohrabriti da naprave makar prvi korak u investiranju u energetsku efikasnost. | en_US |
dc.language.iso | sr | en_US |
dc.publisher | Savez energetičara | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | - |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.source | XXXV Međunarodno savetovanje „Energetika 2020“, 21-24. jun, Zlatibor, 2020 | en_US |
dc.subject | energetska efikasnost | en_US |
dc.subject | mere energetske efikasnosti | en_US |
dc.subject | višekriterijumska analiza | en_US |
dc.subject | prehrambena industrija | en_US |
dc.title | Pregled mera energetske efikasnosti i sprovođenje energetskog pregleda u prehrambenoj industriji | en_US |
dc.title.alternative | Review of energy efficiency measures and energy review in food industry | en_US |
dc.type | conferenceObject | en_US |
dc.description.version | Published | en_US |
dc.type.version | PublishedVersion | en_US |
Appears in Collections: | Faculty of Engineering, Kragujevac |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ENERGETIKA_Zbornik_Radova_2020-Mladen.pdf | 6.82 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License