Please use this identifier to cite or link to this item:
https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19147
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.rights.license | Attribution-ShareAlike 3.0 United States | * |
dc.contributor.author | Katanić Stanković, Jelena S. | - |
dc.contributor.author | Matić, Sanja | - |
dc.contributor.author | Sreckovic, Nikola | - |
dc.contributor.author | Stanić, Snežana | - |
dc.contributor.author | Mihailovic, Vladimir | - |
dc.date.accessioned | 2023-10-26T09:27:56Z | - |
dc.date.available | 2023-10-26T09:27:56Z | - |
dc.date.issued | 2020 | - |
dc.identifier.isbn | 978-86-87611-74-0 | en_US |
dc.identifier.uri | https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19147 | - |
dc.description.abstract | Češnjača (Alliaria petiolata, Brasicaceae) je do sada nedovoljno ispitana, jestiva biljna vrsta koja je u upotrebi kako u kulinarstvu, tako i u tradicionalnoj medicini. U ovom radu, po prvi put, ispitan je antimikrobni potencijal metanolnih ekstrakata nadzemnog dela (APA) i korena (APR) češnjače i in vitro protektivni efekti ekstrakata kod oštećenja DNK indukovanih hidroksil i peroksil radikalima. Dobijeni rezultati ukazuju da su APA i APR ekstrakti ispoljili umerenu antimikrobnu aktivnost i značajan DNK-protektivni potencijal kod oksidativnih oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, što podstiče dalja istraživanja i njihovu potencijalnu upotrebu u prehrambene i/ili farmakološke svrhe. | en_US |
dc.language.iso | sr | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | - |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/us/ | * |
dc.source | XXV SAVETOVANJE O BIOTEHNOLOGIJI | en_US |
dc.subject | Alliaria petiolata | en_US |
dc.subject | češnjača | en_US |
dc.subject | antimikrobna aktivnost | en_US |
dc.subject | DNKprotektivni potencijal | en_US |
dc.title | PRELIMINARNO ISPITIVANJE ANTIMIKROBNOG I ANTIGENOTOKSIČNOG POTENCIJALA EKSTRAKATA ČEŠNJAČE (Alliaria petiolata, Brassicaceae) | en_US |
dc.title.alternative | PRELIMINARY ASSESSMENT OF ANTIMICROBIAL AND ANTIGENOTOXIC POTENTIAL OF GARLIC MUSTARD (Alliaria petiolata, Brassicaceae) EXTRACTS | en_US |
dc.type | conferenceObject | en_US |
dc.description.version | Author's version | en_US |
dc.type.version | PublishedVersion | en_US |
Appears in Collections: | Institute for Information Technologies, Kragujevac |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Katanić Stanković et al. Preliminarno ispitivanje antimikrobnog i antigenotoksicnog potencijala ekstrakta Češnjače (Alliaria petiolata, Brassicaceae).pdf | 2.48 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License