Please use this identifier to cite or link to this item: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20072
Title: Metode gajenja i genetskog unapređenja u organskom stočarstvu
Authors: Petrović, Milun
Bogosavljević-Bošković, Snežana
Rakonjac, Simeon
Đoković, Radojica
Dosković, Vladimir
Petrović, Miloš
Veljkovic, Biljana
Issue Date: 2017
Abstract: Intenzifikacija poljoprivredne proizvodnje, kako ratarske, tako i stočarske donela je mnogo koristi ljudskom društvu, ali intenzivan razvoj poljoprivrede i njena orjentacija na industrijskim principima nosili su sa sobom i negativne efekte, koji su se umnožavali i sve više rasli. Osnovni negativni efekti koji prate konvencionalnu intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju ogledaju se u eroziji zemljišta i biodiverziteta, animalnim proizvodima dobijenim od životinja koje se gaje u uslovima konstantnog stresa, prisustvu rezidua antibiotika i hemijskih proizvoda za zaštitu bilja. Organska poljoprivredna proizvodnja je u potpunosti kontrolisan proizvodni ciklus. Uslovi proizvodnje se na osnovu pravilnika IFOAM-a (Međunarodna federacija pokreta organske poljoprivrede) moraju prilagoditi specifičnim uslovima svake zemlje u kojoj se odvija proizvodnja i zakonski regulisati. Metode gajenja i izbor životinja za organsku proizvodnju je ključno pitanje za organizovanje uspešne proizvodnje. Pravilnik o metodama organske stočarske proizvodnje naglašava da se u organskoj proizvodnji koriste vitalne vrste i rase životinja koje su adaptirane na lokalne uslove odgajivanja i bolesti, da bi se izbegli zdravstveni problemi ili specifične bolesti karakteristične za vrste i rase koje se koriste u intenzivnoj stočarskoj proizvodnji (stres sindrom, BSE, spontani abortus, težak partus koji zahteva carski rez itd.).
URI: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20072
Type: conferenceObject
Appears in Collections:Faculty of Agronomy, Čačak

Page views(s)

389

Downloads(s)

6

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Petrovic SB 2017 org a.pdf3.6 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.