Please use this identifier to cite or link to this item: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20111
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorPetrović, Milun-
dc.contributor.authorBogosavljević-Bošković, Snežana-
dc.contributor.authorRakonjac, Simeon-
dc.contributor.authorBokan, Nikola-
dc.contributor.authorDosković, Vladimir-
dc.date.accessioned2024-01-29T13:17:57Z-
dc.date.available2024-01-29T13:17:57Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationPetrović, M.D., Bogosavljević-Bošković, S., Rakonjac, S., Bokan, N., Dosković, V. (2016): Kontrola i sertifikacija organske proizvodnje i period konverzije konvencionalne u organsku farmu. XXI Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 11-12 mart, Zbornik radova, 21(24): 519-524.en_US
dc.identifier.isbn978-86-87611-41-2en_US
dc.identifier.urihttps://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20111-
dc.description.abstractIntenzifikacija poljoprivredne proizvodnje, kako ratarske, tako i stočarske donela je mnogo koristi ljudskom društvu, ali intenzivan razvoj poljoprivrede i njena orjentacija na industrijskim principima nosili su sa sobom i negativne efekte, koji su se umnožavali i sve više rasli. Osnovni negativni efekti koji prate konvencionalnu intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju ogledaju se u eroziji zemljišta i biodiverziteta, animalnim proizvodima dobijenim od životinja koje se gaje u uslovima konstantnog stresa, prisustvu rezidua antibiotika i hemijskih proizvoda za zaštitu bilja. Organska poljoprivredna proizvodnja je u potpunosti kontrolisan proizvodni ciklus. Uslovi proizvodnje se na osnovu pravilnika IFOAM-a (Međunarodna federacija pokreta organske poljoprivrede) moraju prilagoditi specifičnim uslovima svake zemlje u kojoj se odvija proizvodnja i zakonski regulisati. Transformacija ili prelaz znači proces razvijanja pouzdanog i održivog agroekonomskog sistema. Cela farma ili jedinica na farmi, ukljućuju i i stočarstvo, mora da pretrpi promene u skladu sa standardima organski zdrave hrane u jednom datom vremenskom periodu. Naime, prelazak iz konvencionalne u organsku proizvodnju zahteva određeno vreme, to zavisi od vrste, kategorije i opštih uslova gajenja životinja.en_US
dc.subjectorganska poljoprivredaen_US
dc.subjectkontrolaen_US
dc.subjectsertifikacijaen_US
dc.subjectkonverzijaen_US
dc.titleKontrola i sertifikacija organske proizvodnje i period konverzije konvencionalne u organsku farmuen_US
dc.typeconferenceObjecten_US
dc.description.versionPublisheden_US
dc.relation.conferenceXXI Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, Srbija, 11-12. mart, 2016.en_US
dc.type.versionPublishedVersionen_US
Appears in Collections:Faculty of Agronomy, Čačak

Page views(s)

11

Downloads(s)

5

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Petrovic SB 2016 a.pdf361 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.