Please use this identifier to cite or link to this item:
https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20111
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Petrović, Milun | - |
dc.contributor.author | Bogosavljević-Bošković, Snežana | - |
dc.contributor.author | Rakonjac, Simeon | - |
dc.contributor.author | Bokan, Nikola | - |
dc.contributor.author | Dosković, Vladimir | - |
dc.date.accessioned | 2024-01-29T13:17:57Z | - |
dc.date.available | 2024-01-29T13:17:57Z | - |
dc.date.issued | 2016 | - |
dc.identifier.citation | Petrović, M.D., Bogosavljević-Bošković, S., Rakonjac, S., Bokan, N., Dosković, V. (2016): Kontrola i sertifikacija organske proizvodnje i period konverzije konvencionalne u organsku farmu. XXI Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 11-12 mart, Zbornik radova, 21(24): 519-524. | en_US |
dc.identifier.isbn | 978-86-87611-41-2 | en_US |
dc.identifier.uri | https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20111 | - |
dc.description.abstract | Intenzifikacija poljoprivredne proizvodnje, kako ratarske, tako i stočarske donela je mnogo koristi ljudskom društvu, ali intenzivan razvoj poljoprivrede i njena orjentacija na industrijskim principima nosili su sa sobom i negativne efekte, koji su se umnožavali i sve više rasli. Osnovni negativni efekti koji prate konvencionalnu intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju ogledaju se u eroziji zemljišta i biodiverziteta, animalnim proizvodima dobijenim od životinja koje se gaje u uslovima konstantnog stresa, prisustvu rezidua antibiotika i hemijskih proizvoda za zaštitu bilja. Organska poljoprivredna proizvodnja je u potpunosti kontrolisan proizvodni ciklus. Uslovi proizvodnje se na osnovu pravilnika IFOAM-a (Međunarodna federacija pokreta organske poljoprivrede) moraju prilagoditi specifičnim uslovima svake zemlje u kojoj se odvija proizvodnja i zakonski regulisati. Transformacija ili prelaz znači proces razvijanja pouzdanog i održivog agroekonomskog sistema. Cela farma ili jedinica na farmi, ukljućuju i i stočarstvo, mora da pretrpi promene u skladu sa standardima organski zdrave hrane u jednom datom vremenskom periodu. Naime, prelazak iz konvencionalne u organsku proizvodnju zahteva određeno vreme, to zavisi od vrste, kategorije i opštih uslova gajenja životinja. | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | - |
dc.source | XXI Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, Srbija, 11-12. mart, 2016. | en_US |
dc.subject | organska poljoprivreda | en_US |
dc.subject | kontrola | en_US |
dc.subject | sertifikacija | en_US |
dc.subject | konverzija | en_US |
dc.title | Kontrola i sertifikacija organske proizvodnje i period konverzije konvencionalne u organsku farmu | en_US |
dc.type | conferenceObject | en_US |
dc.description.version | Published | en_US |
dc.type.version | PublishedVersion | en_US |
Appears in Collections: | Faculty of Agronomy, Čačak |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Petrovic SB 2016 a.pdf | 361 kB | Adobe PDF | ![]() View/Open |
Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.