Please use this identifier to cite or link to this item:
https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20133
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Bogosavljević-Bošković, Snežana | - |
dc.contributor.author | Mitrović, Sreten | - |
dc.contributor.author | Dosković, Vladimir | - |
dc.contributor.author | Rakonjac, Simeon | - |
dc.date.accessioned | 2024-01-31T09:05:14Z | - |
dc.date.available | 2024-01-31T09:05:14Z | - |
dc.date.issued | 2011 | - |
dc.identifier.citation | Bogosavljević-Bošković, S., Mitrović, S., Dosković, V., Rakonjac, S. (2011): Kompozicija trupa i hemijski sastav mesa tovnih pilića iz intenzivnog i poluintenzivnog sisitema gajenja. Zbornik kratkih sadržaja, Međunarodno 56. savetovanje industrije mesa “Meso i proizvodi od mesa – bezbednost, kultura, razvoj, kvalitet života“, Tara, 12-15. jun: 131-132. Abstrakt | en_US |
dc.identifier.isbn | 978-86-82547-06-8 | en_US |
dc.identifier.uri | https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20133 | - |
dc.description.abstract | Sistemi gajenja živine već duži niz godina u mnogim zemljama sveta zaokupljaju pažnju i nauke i struke. Čine se brojni pokušaji da se u gajenju živine namenjene proizvodnji mesa i jaja inoviraju i ustanove nove tehnologije koje bi doprinele, pre svega, poboljšanju uslova gajenja, zaštiti životne okoline i koji bi osigurali bolji kvalitet živinskih proizvoda. Polazeći od navedenog, cilj ovog rada bio je da se prikažu rezultati ispitivanja uticaja sistema gajenja na važnije osobine kvaliteta mesa (udeo osnovnih delova u obrađenim trupovima, udeo tkiva u važnijim osnovnim delovima i hemijski sastav mišićnog tkiva). Za istraživanje je poslužilo ukupno 400 pilića linijskog hibrida Hybro koji su gajeni na 2 različita načina (intezivan i poluintezivan). Po završetku tova i nakon klanja i primarne obrade trupova izvršena su neophodna merenja i uzeti su uzorci za analize hemijskog sastava mesa. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da su pilići odgajani na poluintezivan način imali nešto veći udeo bataka i grudi, tj. mesa I kategorije, kao i veći udeo mišićnog tkiva u grudima i karabatacima. Osim navedenog, sadržaj proteina u mišićnom tkivu grudi, bataka i karabataka bio je veći kod pilića iz poluintezivnog načina gajenja. S druge strane, sadržaj masti u navedenim osnovnim delovima bio je veći kod pilića iz intezivnog načina gajenja. U celini posmatrano, rezultati ovih istraživanja pokazali su da su pilići gajeni uz korišćenje ispusta tj. na poluintezivan način u većini ispitivanih osobina postigli bolje rezultate u odnosu na piliće iz intezivnog načina gajenja. | en_US |
dc.language.iso | sr | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | - |
dc.source | Međunarodno 56. savetovanje industrije mesa “Meso i proizvodi od mesa – bezbednost, kultura, razvoj, kvalitet života“, Tara, 12-15. jun, 2011. | en_US |
dc.subject | pilići | en_US |
dc.subject | sistemi gajenja | en_US |
dc.subject | kvalitet mesa | en_US |
dc.title | Kompozicija trupa i hemijski sastav mesa tovnih pilića iz intenzivnog i poluintenzivnog sisitema gajenja | en_US |
dc.type | conferenceObject | en_US |
dc.description.version | Published | en_US |
dc.type.version | PublishedVersion | en_US |
Appears in Collections: | Faculty of Agronomy, Čačak |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
SBB Tara 2011.pdf | 499.44 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.