Please use this identifier to cite or link to this item: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20165
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorDosković, Vladimir-
dc.contributor.authorBogosavljević-Bošković, Snežana-
dc.contributor.authorPavlovski, Zlatica-
dc.contributor.authorŠkrbić, Zdenka-
dc.contributor.authorRakonjac, Simeon-
dc.contributor.authorPetričević, Veselin-
dc.date.accessioned2024-01-31T10:46:35Z-
dc.date.available2024-01-31T10:46:35Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationDosković, V., Bogosavljević-Bošković, S., Pavlovski, Z., Škrbić, Z., Rakonjac, S., Petričević, V. (2015): Efekat dodavanja enzima proteaze na masu i udeo jestivih pratećih proizvoda klanja pilića. XX Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 13-14 mart, Zbornik radova, 20(22): 429-434.en_US
dc.identifier.isbn978-86-87611-35-1en_US
dc.identifier.urihttps://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20165-
dc.description.abstractU radu su analizirani efekti dodavanja enzima proteaze u hranu za piliće u tovu, uz smanjen nivo sirovih proteina, na masu jestivih pratećih proizvoda klanja (jetre, bubca, srca i abdominalne masti) i njihov udeo u masi grla pre klanja kod dva tovna hibrida – brzorastućeg Cobb 500 i spororastućeg Master Gris. Enzim proteaza (Ronozyme ProAct) dodat je u koncentraciji 0,2% (O-I grupa) i 0,3% (O-II grupa) uz istovremeno smanjenje sadržaja sirovih proteina za 4%, odnosno za 6% (preko smanjenog učešća sojine sačme). Tov pilića trajao je 49 dana. Na osnovu rezultata iz ovih istraživanja, može se zaključiti da su se nešto veće razlike u masi i udelu jestivih pratećih proizvoda klanja ispoljile između ispitivanih hibrida, a da su pilići iz sve tri ogledne grupe kod oba hibrida slično reagovali na primenjene tretmane ishrane, shodno tome da su imali približno iste mase jestivih pratećih proizvoda klanja (srca, bubca i abdominalne masti), kao i udele svih delova u masi grla pre klanja (značajnost se pojavila samo u masi jetre kod hibrida Cobb 500 - P<0,05).en_US
dc.language.isosren_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess-
dc.sourceXX Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 13-14 mart, 2015.en_US
dc.subjectpilićien_US
dc.subjecttoven_US
dc.subjectproteazaen_US
dc.subjectjestivi prateći proizvodi klanjaen_US
dc.titleEfekat dodavanja enzima proteaze na masu i udeo jestivih pratećih proizvoda klanja pilićaen_US
dc.typeconferenceObjecten_US
dc.description.versionPublisheden_US
dc.type.versionPublishedVersionen_US
Appears in Collections:Faculty of Agronomy, Čačak

Page views(s)

343

Downloads(s)

5

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Doskovic SB 2015.pdf3.13 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.