Please use this identifier to cite or link to this item:
https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20165
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Dosković, Vladimir | - |
dc.contributor.author | Bogosavljević-Bošković, Snežana | - |
dc.contributor.author | Pavlovski, Zlatica | - |
dc.contributor.author | Škrbić, Zdenka | - |
dc.contributor.author | Rakonjac, Simeon | - |
dc.contributor.author | Petričević, Veselin | - |
dc.date.accessioned | 2024-01-31T10:46:35Z | - |
dc.date.available | 2024-01-31T10:46:35Z | - |
dc.date.issued | 2015 | - |
dc.identifier.citation | Dosković, V., Bogosavljević-Bošković, S., Pavlovski, Z., Škrbić, Z., Rakonjac, S., Petričević, V. (2015): Efekat dodavanja enzima proteaze na masu i udeo jestivih pratećih proizvoda klanja pilića. XX Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 13-14 mart, Zbornik radova, 20(22): 429-434. | en_US |
dc.identifier.isbn | 978-86-87611-35-1 | en_US |
dc.identifier.uri | https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20165 | - |
dc.description.abstract | U radu su analizirani efekti dodavanja enzima proteaze u hranu za piliće u tovu, uz smanjen nivo sirovih proteina, na masu jestivih pratećih proizvoda klanja (jetre, bubca, srca i abdominalne masti) i njihov udeo u masi grla pre klanja kod dva tovna hibrida – brzorastućeg Cobb 500 i spororastućeg Master Gris. Enzim proteaza (Ronozyme ProAct) dodat je u koncentraciji 0,2% (O-I grupa) i 0,3% (O-II grupa) uz istovremeno smanjenje sadržaja sirovih proteina za 4%, odnosno za 6% (preko smanjenog učešća sojine sačme). Tov pilića trajao je 49 dana. Na osnovu rezultata iz ovih istraživanja, može se zaključiti da su se nešto veće razlike u masi i udelu jestivih pratećih proizvoda klanja ispoljile između ispitivanih hibrida, a da su pilići iz sve tri ogledne grupe kod oba hibrida slično reagovali na primenjene tretmane ishrane, shodno tome da su imali približno iste mase jestivih pratećih proizvoda klanja (srca, bubca i abdominalne masti), kao i udele svih delova u masi grla pre klanja (značajnost se pojavila samo u masi jetre kod hibrida Cobb 500 - P<0,05). | en_US |
dc.language.iso | sr | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | - |
dc.source | XX Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 13-14 mart, 2015. | en_US |
dc.subject | pilići | en_US |
dc.subject | tov | en_US |
dc.subject | proteaza | en_US |
dc.subject | jestivi prateći proizvodi klanja | en_US |
dc.title | Efekat dodavanja enzima proteaze na masu i udeo jestivih pratećih proizvoda klanja pilića | en_US |
dc.type | conferenceObject | en_US |
dc.description.version | Published | en_US |
dc.type.version | PublishedVersion | en_US |
Appears in Collections: | Faculty of Agronomy, Čačak |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Doskovic SB 2015.pdf | 3.13 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.