Please use this identifier to cite or link to this item: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20174
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorBogosavljević-Bošković, Snežana-
dc.contributor.authorSavković, Tatjana-
dc.contributor.authorDosković, Vladimir-
dc.contributor.authorRakonjac, Simeon-
dc.contributor.authorNikolova, Nedeljka-
dc.date.accessioned2024-02-02T09:16:45Z-
dc.date.available2024-02-02T09:16:45Z-
dc.date.issued2010-
dc.identifier.citationBogosavljević-Bošković, S., Savković, T., Dosković, V., Rakonjac, S., Nikolova, N. (2010): Kategorije mesa u obrađenim trupovima tovnih pilića u zavisnosti od dužine tova i sistema gajenja. XV Savetovanje o biotehnologiji, Čačak, 26-27. mart, Zbornik radova, 15(17): 597-601.en_US
dc.identifier.isbn978-86-87611-13-9en_US
dc.identifier.urihttps://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20174-
dc.description.abstractImajući u vidu pojedine ustanovljene propise Evropske unije za ekstenzivan, tj. tradicionalan sistem gajenja tovnih pilića, kao i specifičnosti u živinarstvu naše zemlje, organizovana su eksperimentalna istraživanja sa ciljem ispitivanja klaničnih karakteristika tovnih pilića u zavisnosti od dužine tova i sistema gajenja. Tov pilića organizovan je na dva načina, ekstenziyno u živinamiku i gajenjem uz korišćenje slobodnih ispusta. Obzirom na značaj dužine tova u neindustrijskoj živinarskoj proizvodnji, tov je trajao 49, 56 i 63 dana. Na kraju svakog od navedenih tovnih perioda pilići, odabrani metodom slučajnog uzorka, klani su radi ispitivanja kvantitativnih i kvalitativnih osobina obrađenih trupova. U ovom radu prikazani su rezultati ispitivanja udela pojedinih kategorija mesa (I, II i III, prema Pravilniku o kvalitetu mesa pernate živine, 1981) u masi obrađenih trupova oglednih pilića. Razlike ispoljene sa stanovišta uticaja ispitivanih sistema gajenja, kao i dužine tova bile su male i nisu bile statistički značajne (P>0,05).en_US
dc.language.isosren_US
dc.subjectbrojlerien_US
dc.subjectuzrasten_US
dc.subjectsistem gajenjaen_US
dc.subjectkategorije mesaen_US
dc.titleKategorije mesa u obrađenim trupovima tovnih pilića u zavisnosti od dužine tova i sistema gajenjaen_US
dc.typeconferenceObjecten_US
dc.description.versionPublisheden_US
dc.relation.conferenceXV Savetovanje o biotehnologiji, Čačak, 26-27. mart, 2010.en_US
dc.type.versionPublishedVersionen_US
Appears in Collections:Faculty of Agronomy, Čačak

Page views(s)

14

Downloads(s)

2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Bogosavljevic-Boskovic SB 2010.pdf795.53 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.