Please use this identifier to cite or link to this item:
https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19796
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Поповић, Бранко | - |
dc.contributor.author | Никићевић, Нинослав | - |
dc.contributor.author | Тешевић, Веле | - |
dc.contributor.author | Урошевић, Иван | - |
dc.contributor.author | Митровић, Олга | - |
dc.contributor.author | Miletic, Nemanja | - |
dc.contributor.author | Корићанац, Александра | - |
dc.date.accessioned | 2024-01-11T08:23:09Z | - |
dc.date.available | 2024-01-11T08:23:09Z | - |
dc.date.issued | 2022 | - |
dc.identifier.citation | Поповић, Б., Никићевић, Н., Тешевић, В., Урошевић, И., Митровић, О., Милетић, Н., Корићанац, А. (2022): Квалитет ракија од нових генотипова коштичавог воћа добијених коришћењем два уобичајена поступка прераде у Србији. Зборник апстраката 16. конгреса воћара и виноградара Србије са међународним учешћем, Врдник, Србија, 268‒269. | en_US |
dc.identifier.isbn | 978-86-7520-548-7 | en_US |
dc.identifier.uri | https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19796 | - |
dc.description.abstract | Новостворене генотипове воћа треба испитати у погледу погодности за различите начине коришћења, између осталог и за производњу воћних ракија. Како би се добиле воћне ракије које одговарају захтевима законске регулативе и задовољавајући укус потрошача, неопходно је прилагодити начин прераде сваком генотипу. У раду су приказани резултати испитивања квалитета воћних ракија, добијених на два различита начина, од пет нових генотипова коштичавог воћа, који су створени у Институту за воћарство, Чачак - 3 генотипа шљиве (милдора, нада, хибрид 22/17/87) и 2 генотипа вишње (шумадинка и софија). У Србији се ракије од коштичавог воћа производе најчешће на два начина, који подразумевају различиту припрему плодова за алкохолну ферментацију - муљање плодова без одвајања коштица (традиционални поступак који користе првенствено мали произвођачи) и пасирање плодова уз истовремено одвајање коштица (поступак који је уобичајен у боље опремљеним дестилеријама). Воћни кљукови свих пет испитиваних генотипова, који су припремљени на ова два начина, су спонтано ферментисали и дестилисани су одмах по завршеној алкохолној ферментацији. Коришћена је двострука дестилација у аламбику традиционалне конструкције. Све произведене ракије задовољавале су захтеве законске регулативе, а по сензорном квалитету су класификоване у групу квалитетних ракија. Различити начини прераде плодова истог генотипа условили су појаву разлика у садржају појединих компонената ракије, као и појаву финих разлика у сензорним карактеристикама. У поређењу са ракијама добијеним традиционалним поступком, воћне ракије од испасираног кљука без коштице садржавале су више метанола, ацеталдехида, 1-пропанола и 1-хексанола, а мање концентрације етилацетата и бензалдехида. Прерада плодова са коштицом (традиционални поступак) дала је нешто бољи сензорни квалитет ракија од сорте шљиве нада и сората вишље шумадинка и софија, док је код осталих испитиваних генотипова шљиве утврђено супротно. | en_US |
dc.language.iso | sr | en_US |
dc.publisher | Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | - |
dc.source | Зборник апстраката 16. конгреса воћара и виноградара Србије са међународним учешћем, Врдник, Србија, 268‒269. | - |
dc.subject | Шљива | en_US |
dc.subject | Вишља | en_US |
dc.subject | Дестилати | en_US |
dc.subject | Хемијски састав | en_US |
dc.subject | Сензорне карактеристике | en_US |
dc.title | Квалитет ракија од нових генотипова коштичавог воћа добијених коришћењем два уобичајена поступка прераде у Србији | en_US |
dc.type | conferenceObject | en_US |
dc.description.version | Published | en_US |
dc.type.version | PublishedVersion | en_US |
Appears in Collections: | Faculty of Agronomy, Čačak |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
64 Kongres voćara (2022).pdf | 1.2 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.