Please use this identifier to cite or link to this item:
https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19817
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Mitrović, Olga | - |
dc.contributor.author | Zlatković, Branislav | - |
dc.contributor.author | Popović, Branko | - |
dc.contributor.author | Kandić, Miodrag | - |
dc.contributor.author | Miletic, Nemanja | - |
dc.date.accessioned | 2024-01-11T10:21:42Z | - |
dc.date.available | 2024-01-11T10:21:42Z | - |
dc.date.issued | 2016 | - |
dc.identifier.citation | Mitrović, O., Zlatković, B., Popović, B., Kandić, M., Miletić, N. (2016): Uticaj sušenja na promenu sadržaja ukupnih šećera i ukupnih kiselina u plodu šljive. Voćarstvo, 50(193-194), 47-54. | en_US |
dc.identifier.issn | 1820-5054 | en_US |
dc.identifier.uri | https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19817 | - |
dc.description.abstract | U radu su prikazani rezultati ispitivanja uticaja su{enja plodova šljiva sorata Čačanska lepotica, Mildora, Čačanska rodna i Stanley, na dve konstantne temperature vazduha (90 °C i 70 °C), na sadržaje ukupnih šećera i kiselina. Pored kontrolne varijante, korišćen je i predtretman - dipovanje u ključaloj vodi. Prikazane su vrednosti sadržaja ukupnih šećera i ukupnih kiselina u plodovima sveže i sušene šljive, (računato u gramima na 100 g ukupne suve materije), njihov odnos (indeks slasti), kao i promena ovih parametara u plodovima sušene šljive u odnosu na sveže plodove (izraženo u procentima). Visina temperature sušenja i primenjeni predtretman dipovanje ne utiču na promenu sadržaja ukupnih šećera, ukupnih kiselina i indeksa slasti u sušenim plodovima šljive, računati na ukupnu suvu materiju, u odnosu na sveži plod. Konstatovani različiti sadržaji ovih parametara u sušenim plodovima u odnosu na sveži plod su posledica sortnih specifičnosti. Mildora je sorta šljive kod koje se najmanje uočavaju ove promene. | en_US |
dc.publisher | Naučno voćarsko društvo Srbije, Čačak | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | - |
dc.source | Voćarstvo | - |
dc.subject | Šljiva | en_US |
dc.subject | Sušena šljiva | en_US |
dc.subject | Odnos šećer/kiselina | en_US |
dc.subject | Temperatura sušenja | en_US |
dc.subject | Dipovanje | en_US |
dc.title | Uticaj sušenja na promenu sadržaja ukupnih šećera i ukupnih kiselina u plodu šljive | en_US |
dc.title.alternative | Total sugars and total acids content in plum fruit as affected by drying | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.description.version | Published | en_US |
dc.type.version | PublishedVersion | en_US |
Appears in Collections: | Faculty of Agronomy, Čačak |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
28 Voćarstvo (2016).pdf | 100.52 kB | Adobe PDF | ![]() View/Open |
Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.