Please use this identifier to cite or link to this item:
https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19829
Title: | Fiziološke osobine maline i kupine razmnožene mikropropagacijom in vitro i standardnim načinom |
Authors: | Ružić, Đurđina Leposavić, Aleksandar Cerović, Radosav Karaklajić-Stajić, Žaklina Vujović, Tatjana Miletic, Nemanja Žurawicz, Edward |
Issue Date: | 2013 |
Abstract: | Ova istraživanja su finansirana sredstvima projekta EU FP7 KBBE - 2010 -4, No. 265942 (The sustainable improvement of European berry production, quality and nutritional value in changing environment: Strawberries, Currants, Blackberries, Blueberries and Raspberries - EUBERRY), sa ciljem da se utvrdi potencijal upotrebe mikropropagacije in vitro u masovnoj proizvodnji kupine i maline za dobijanje zdravog sadnog materijala, genetički stabilnog i sortno ispravnog. U ogledu su korišćene kupina cv Čačanska bestrna i malina cv Meeker, razmnožene mikropropagacijom in vitro (TC) i standardnim načinom (SP) posa|ene na otvorenom polju na površini od 1,8 ari. Praćeni su fenološki parametri (početak listanja; formiranje/razvoj cvetnih pupoljaka; početak, puno i kraj cvetanja; početak, puno i kraj zrenja; period zrenja i trajanje vegetacije), vegetativni potencijal i parametri prinosa uključujući ukupan broj izdanaka, broj izdanaka po dužnom metru, prinos po izdanku (kg), prinos po dužnom metru (kg), ukupan prinos (kg ha-1). Statistički značajne razlike nisu utvr|ene za pra}ene fenolo{ke paramentre i vegetativni potencijal. Međutim, prinos po izdanku, po dužnom metru i ukupan prinos su se statistički značajno razlikovali u korist SP biljaka kupine, a samo prinos po izdanku, tako|e u korist SP biljaka maline. |
URI: | https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19829 |
Type: | article |
ISSN: | 1820-5054 |
Appears in Collections: | Faculty of Agronomy, Čačak |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
17 Voćarstvo (2013).pdf | 367.59 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.