Please use this identifier to cite or link to this item:
https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19980
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Koprivica, Ranko | - |
dc.contributor.author | Veljkovic, Biljana | - |
dc.contributor.author | Rakonjac, Simeon | - |
dc.contributor.author | Božić, Miloš | - |
dc.contributor.author | Vujičić, Vojislav | - |
dc.contributor.author | Radivojević, Dušan | - |
dc.contributor.author | Marković, Dušan | - |
dc.contributor.author | Topisirović, Goran | - |
dc.date.accessioned | 2024-01-24T11:02:21Z | - |
dc.date.available | 2024-01-24T11:02:21Z | - |
dc.date.issued | 2021 | - |
dc.identifier.citation | Koprivica, R., Veljković, B., Rakonjac, S., Božić, M., Vujičić, V., Radivojević, D., Marković, D., Topisirović, G. (2021): Direktne metode za određivanje čvrstoće ljuske jaja. Poljoprivredna Tehnika, 46(2): 1-10. | en_US |
dc.identifier.issn | 0554-5587 | en_US |
dc.identifier.uri | https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19980 | - |
dc.description.abstract | U procesu proizvodnje i distribucije jaja od živinarskih farmi do potrošača, usled delovanja spoljašnjih sila, dolazi do naprsnuća ili pucanja jaja. Zbog lošeg kvaliteta ljuske, svakodnevno se polomi 6-10% od ukupnog broja proizvedenih jaja, što predstavlja značajan ekonomski gubitak. Ljuska jaja mora da bude toliko čvrsta da se ne razbije u tokom manipulacije, kao i dovoljno meka da je pile kljunom razbije prilikom izleganja. Cilj ovog rada je bilo projektovanje i primena merno akvizacionog sistema - uređaja za utvrđivanje graničnih vrednosti čvrstoće ljuske jaja korišćenjem direktne metode probijanja ljuske. Sistem za merenje čvrstoće jaja i mehaničkih osobina poljoprivrednih plodova realizovan je na Fakultetu tehničkih nauka i Agronomskom fakultetu u Čačku. U postavljenom eksperimentu su korišćena jaja "A" klase proizvedena na farmi kokoši nosilja u okolini Čačka. U istraživanjima su određene osnovne spoljašnje osobine kvaliteta kokošijih jaja: dužina, širina, indeks oblika i masa jaja. Pored toga, utvrđene su i osobine ljuske: masa, udeo, debljina i sila probijanja. U ovom istraživanju, prosečna dužina jaja je bila 58,05 mm, širina 45,46 mm a indeks oblika 78,25. Od prosečne mase jaja (65,89 g), udeo ljuske je iznosio 12,76% (8,44 g). Prosečna debljina ljuske sa opnom je bila 0,48 mm, sa kojeficijentom varijacije 4,69%. Rezultati istraživanja pokazuju da su ispitivana jaja imala ujednačenu čvrstoću, gde je prosečna vrednost minimalne sile probijanja ljuske iznosila 26,34 N, sa koeficijentom varijacije od 0,95%. Prednost metode probijanja u odnosu na metod pritska je u tome što je vrlo precizna i daje konkretne podatke o vrednostima čvrstoće, odnosno sile probijanja, a da pri tom ne dolazi do razbijanja jaja. Na istom uzorku, testiranja se mogu ponoviti više puta na bilo kom mestu ljuske jaja. Rezultati ovih istraživanja mogu dati značajne podatke koji su bitni za konstrukciju kaveza, projektovanje opreme za prikupljanje i pakovanje jaja, kao i za dizajniranje ambalaže za jaja. Pored toga, poznavanje vrednosti sile probijanja ljuske jaja su važni pri selekciji i stvaranju novih linija i hibrida kokoši koje imaju veću otpornost ljuske na lomljenje ljuske jaja. | en_US |
dc.language.iso | sr | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | - |
dc.source | Poljoprivredna tehnika | - |
dc.subject | čvrstoća jaja | en_US |
dc.subject | sila probijanja ljuske | en_US |
dc.subject | fizičke osobine jaja | en_US |
dc.subject | metode za utvrđivanje kvaliteta-čvrstoća jaja | en_US |
dc.title | Direct methods for determination of the egg shell strength | en_US |
dc.title.alternative | Direktene metode za određivanje čvrstoće ljuske jaja | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.description.version | Published | en_US |
dc.identifier.doi | 10.5937/POLJTEH2102001K | en_US |
dc.type.version | PublishedVersion | en_US |
Appears in Collections: | Faculty of Agronomy, Čačak |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Koprivica et al. PT 2021.pdf | 2.73 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.