Please use this identifier to cite or link to this item: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20044
Title: PRAVO NA POŠTOVANJE DOMA I NJEGOVA ZAŠTITA (SA POSEBNIM OSVRTOM NA PARNICNI POSTUPAK I PRAKSU SUDOVA U REPUBLICI SRBIJI)
Authors: Ćorac, Sanda
Palačković, Dušica
Journal: Sudski postupak – pravda i pravičnost : međunarodna naučna konferencija : zbornik radova 35. susreta Kopaoničke škole prirodnog prava - Slobodan Perović, Kopaonik, 13.–17. decembar 2022. Tom 3 = Court proceedings – justice and fairness : international scientific conference : proceedings of the 35th Meeting of Kopaonik School of Natural Law - Slobodan Perović, Kopaonik, 13-17 December 2022. Vol. 3
Issue Date: 2022
Abstract: Autorke u radu analiziraju pravo na poštovanje doma koje garantuje cl. 8 Evropske konvencije. Rec je o kvalifikovanom pravu pa je moguce opravdano ogranicenje njegovog uživanja. Pojam doma u praksi Evropskog suda za ljudska prava tumaci se ekstenzivno. Procena povrede prava na poštovanje doma podrazumeva sprovođenje trostrukog testa. Opravdanost mešanja u demokratskom društvu i proporcionalnost mešanja legitimnom cilju kojem služi posebno su složeni zadaci. Zaštita prava na poštovanje doma obezbe uje se u redovnoj građanskoj proceduri pa su analizirani nacini na koje tuženi ukazuje na povredu ovog prava. Izricito isticanje materijalnopravnog prigovora nije neophodno vec se o povredi može zakljucivati i na osnovu ukupnog procesnog gradiva što pokazuje praksa Evropskog suda za ljudska prava, kao i praksa sudova u Srbiji. Odluke sudova u Srbiji analizirane su i u kontekstu sprovođenja testa proporcionalnosti. Osnovni problemi su nesprovođenje testa kao i zauzimanje suprotnih stavova pri oceni okolnosti konkretne pravne stvari od strane nižestepenih sudova kada ga sprovode. Stavovi Vrhovnog kasacionog suda u slucaju revizijskog odlucivanja doprinose ujednacavanju prakse, a primena instituta ustavne žalbe ima za cilj obezbeđenje delotvorne zaštite prava na poštovanje doma.Autorke u radu analiziraju pravo na poštovanje doma koje garantuje cl. 8 Evropske konvencije. Rec je o kvalifikovanom pravu pa je moguce opravdano ogranicenje njegovog uživanja. Pojam doma u praksi Evropskog suda za ljudska prava tumaci se ekstenzivno. Procena povrede prava na poštovanje doma podrazumeva sprovođenje trostrukog testa. Opravdanost mešanja u demokratskom društvu i proporcionalnost mešanja legitimnom cilju kojem služi posebno su složeni zadaci. Zaštita prava na poštovanje doma obezbeđuje se u redovnoj građanskoj proceduri pa su analizirani nacini na koje tuženi ukazuje na povredu ovog prava. Izricito isticanje materijalnopravnog prigovora nije neophodno vec se o povredi može zakljucivati i na osnovu ukupnog procesnog gradiva što pokazuje praksa Evropskog suda za ljudska prava, kao i praksa sudova u Srbiji. Odluke sudova u Srbiji analizirane su i u kontekstu sprovođenja testa proporcionalnosti. Osnovni problemi su nesprovođenje testa kao i zauzimanje suprotnih stavova pri oceni okolnosti konkretne pravne stvari od strane nižestepenih sudova kada ga sprovode. Stavovi Vrhovnog kasacionog suda u slucaju revizijskog odlucivanja doprinose ujednacavanju prakse, a primena instituta ustavne žalbe ima za cilj obezbeđenje delotvorne zaštite prava na poštovanje doma.
URI: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20044
Type: article
Appears in Collections:Faculty of Law, Kragujevac

Page views(s)

16

Downloads(s)

4

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
8. Zbornik radova Kopaonicka skola 2022- str. 295-311.pdf7.51 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.