Please use this identifier to cite or link to this item: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20173
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorRakonjac, Simeon-
dc.date.accessioned2024-02-02T09:14:12Z-
dc.date.available2024-02-02T09:14:12Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationRakonac S. (2016): Proizvodnja i kvalitet proizvoda kokoši nosilja iz alternativnih sistema gajenja. Doktorska disertacija. Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku.en_US
dc.identifier.urihttps://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20173-
dc.description.abstractU ovoj disertaciji je ispitivan uticaj alternativnih sistema gajenja na različite genotipove kokoši nosilja. Ogled je formiran po sistemu dvofaktorijalnog ogleda 2 x 2 (dva sistema gajenja - podni i sistem zasnovan prema principima organske proizvodnje i dva ispitivana genotipa - laki linijski hibrid Isa Brown i New Hampshire rasa). Ogled je trajao 54 sedmice. Tokom trajanja ogleda praćeni su sledeći proizvodni parametri: nosivost, dnevno proizvedena jajna masa, konzumacija i konverzija hrane i mortalitet. Kvalitet jaja je kontrolisan u toku sedam kontrolnih ispitivanja u pravilnim osmonedeljnim intervalima (24 – 72. nedelje starosti kokoši). Kod svakog jajeta ispitane su dve spoljašnje (masa jaja, indeks oblika) i pet unutrašnjih osobina njegovog kvaliteta (visina belanca, Hogove jedinice, boja žumanca, udeo belanca i udeo žumanca), kao i šest pokazatelja kvaliteta ljuske (udeo, debljina, deformacija, sila loma, boja i čistoća ljuske). Od parametara hemijskog sastava ispitivani su: sadržaj suve materije, pepela, proteina i masti, masnokiselinski sastav i sadržaj holesterola. Po završetku jednogodišnjeg proizvodnog ciklusa, na trupovima zaklanih jedinki utvrđeni su: masa i randman klasično obrađenog trupa i masa i udeo osnovnih delova trupa (grudi, bataci, karabataci, krila, leđa i karlica) u odnosu na živu masu kokoši pre klanja, kao i masa i udeo mesa u delovima trupa I kategorije (grudi, bataci, karabataci). Utvrđen je hemijski sastav belog i tamnog mesa: sadržaj suve materije, pepela, proteina i masti. Na butnoj kosti i golenjači je utvrđen kvalitet kostiju merenjem sile loma kostiju. Dobijeni rezultati su pokazali da su podno gajene New Hampshire kokoši imale najslabije proizvodne rezultate, nešto bolje rezultate su imale organski gajene jedinke istog genotipa, a najbolje Isa Brown ogledne grupe. Sistem gajenja je u pojedinim kontrolnim periodima značajno uticao na većinu parametara spoljašnjeg i unutrašnjeg kvaliteta jaja i neke od parametara kvaliteta ljuske, dok je tokom najvećeg dela trajanja oglednog perioda genotip značajno uticao na sve parametre unutrašnjeg i spoljašnjeg kvaliteta jaja i kvalitet ljuske. Za neke parametre kvaliteta jaja, u pojedinim fazama nosivosti, i interakcija sistem gajenja h genotip je pokazala signifikantan uticaj. Na parametre hemijskog sastava jaja, u pojedinim kontrolnim periodima, značajno su delovali i primenjeni sistem gajenja i korišćeni genotip, kao i interakcija ovih faktora. New Hampshire kokoši su imale veću masu trupa, osnovnih delova trupa, mesa u osnovnim delovima trupa u udeo leđa i karlice, dok je Isa Brown hibrid imao veći udeo krila. New Hampshire jedinke su imale veći sadržaj masti u mesu i veću silu loma kostiju u odnosu na Isa Brown genotip.en_US
dc.language.isosren_US
dc.subjectkokoši nosiljeen_US
dc.subjectorganski sistemen_US
dc.subjectpodni sistemen_US
dc.subjectgenotipen_US
dc.subjectkvalitet jajaen_US
dc.subjectkvalitet mesaen_US
dc.titleProizvodnja i kvalitet proizvoda kokoši nosilja iz alteternativnih sistema gajenjaen_US
dc.title.alternativeProduction and quality of products from laying hens in alternative rearing systemsen_US
dc.typedoctoralThesisen_US
dc.description.versionPublisheden_US
dc.type.versionPublishedVersionen_US
Appears in Collections:Faculty of Agronomy, Čačak

Page views(s)

17

Downloads(s)

3

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Disertacija - Simeon Rakonjac - kompletna.pdf3.05 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.