Please use this identifier to cite or link to this item: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/15505
Title: Pregled mera energetske efikasnosti i sprovođenje energetskog pregleda u prehrambenoj industriji
Authors: Josijevic, Mladen
Sustersic, Vanja
Gordić, Dušan
Vukasinovic, Vladimir
Nikolic, Danijela
Rakic, Nikola
Issue Date: 2020
Abstract: Prehrambena industrija konstantno raste, samim tim i potrošnja energije ovog sektora. S tim u vezi, postoji veliki broj istraživanja koja se odnose na mere energetske efikasnosti u ovom sektoru industrije. U radu je izvršen pregled mera koje se najčešće primenjuju u sektoru prehrambene industrije i prikazan je postupak sprovođenja energetskog pregleda preduzeća. Zbog velikog broja mera koje je moguće implementirati u jednom preduzeću, predloženo je rangiranje mera prema kriterijumima koje donosioci odluka odrede kao važne. U ovom radu, autori su na osnovu istraživanja na uzorku od 60 preduzeća utvrdili da su za čak 97% analiziranih preduzeća najvažniji kriterijumi za izbor mera energetske efikasnosti visina investicinih ulaganja i vreme povraćaja investicije. Obzirom na to da visoka investicija ne mora uvek značiti i dug period otplate, autori predlažu obavezno rangiranje predloženih mera bar prema ova dva kriterijuma. Ovaj mehanizam može biti od izuzetne pomoći upravi i donosiocima odluka u odabiru mera. Činjenica da imaju izbor može ih ohrabriti da naprave makar prvi korak u investiranju u energetsku efikasnost.
URI: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/15505
Type: conferenceObject
Appears in Collections:Faculty of Engineering, Kragujevac

Page views(s)

116

Downloads(s)

109

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ENERGETIKA_Zbornik_Radova_2020-Mladen.pdf6.82 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons