Please use this identifier to cite or link to this item: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19633
Title: UTICAJ PRIRODNOG EKSTRAKTA RUZMARINA NA OKSIDATIVNU STABILNOST PRŽENOG KUKURUZNOG ČIPSA
Authors: Petković, Marko
Dimitrijević, Duška
Filipovic, Vladimir
Filipović, Jelena
Issue Date: 2018
Abstract: U ovom radu posmatran je uticaj prirodnog ekstrakta ruzmarina na promenu oksidativne stabilnosti i senzornih osobina kukuruznog čipsa bez antioksidansa, sa antioksidansom i antioksidansom i semenkama lana (4%). Prirodni ekstrakt ruzmarina Synerox HT (antioksidans) dodat je u količini od 1250 ppm (0,125%) na količinu palminog ulja za prženje kukuruznog čipsa. Kukuruzni čips bez antioksidansa nakon 3. meseca čuvanja u laboratorijskim uslovima (30 °C), već je blago užegao (1,53 mg malonaldehida kg-1 gotovog proizvoda). Kukuruzni čips sa antioksidansom ne pokazuje znake užeglosti nakon 4. meseca čuvanja u laboratorijskim uslovima (1,05 mg malonaldehida kg-1 gotovog proizvoda).
URI: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19633
Type: conferenceObject
Appears in Collections:Faculty of Agronomy, Čačak

Page views(s)

15

Downloads(s)

7

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Uticaj prirodnog extr. ruzm.....pdf661.63 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Zbornik radova ISBN.pdf221.12 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.