Please use this identifier to cite or link to this item:
https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19633
Title: | UTICAJ PRIRODNOG EKSTRAKTA RUZMARINA NA OKSIDATIVNU STABILNOST PRŽENOG KUKURUZNOG ČIPSA |
Authors: | Petković, Marko Dimitrijević, Duška Filipovic, Vladimir Filipović, Jelena |
Issue Date: | 2018 |
Abstract: | U ovom radu posmatran je uticaj prirodnog ekstrakta ruzmarina na promenu oksidativne stabilnosti i senzornih osobina kukuruznog čipsa bez antioksidansa, sa antioksidansom i antioksidansom i semenkama lana (4%). Prirodni ekstrakt ruzmarina Synerox HT (antioksidans) dodat je u količini od 1250 ppm (0,125%) na količinu palminog ulja za prženje kukuruznog čipsa. Kukuruzni čips bez antioksidansa nakon 3. meseca čuvanja u laboratorijskim uslovima (30 °C), već je blago užegao (1,53 mg malonaldehida kg-1 gotovog proizvoda). Kukuruzni čips sa antioksidansom ne pokazuje znake užeglosti nakon 4. meseca čuvanja u laboratorijskim uslovima (1,05 mg malonaldehida kg-1 gotovog proizvoda). |
URI: | https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19633 |
Type: | conferenceObject |
Appears in Collections: | Faculty of Agronomy, Čačak |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Uticaj prirodnog extr. ruzm.....pdf | 661.63 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Zbornik radova ISBN.pdf | 221.12 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.