Please use this identifier to cite or link to this item: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20165
Title: Efekat dodavanja enzima proteaze na masu i udeo jestivih pratećih proizvoda klanja pilića
Authors: Dosković, Vladimir
Bogosavljević-Bošković, Snežana
Pavlovski, Zlatica
Škrbić, Zdenka
Rakonjac, Simeon
Petričević, Veselin
Issue Date: 2015
Abstract: U radu su analizirani efekti dodavanja enzima proteaze u hranu za piliće u tovu, uz smanjen nivo sirovih proteina, na masu jestivih pratećih proizvoda klanja (jetre, bubca, srca i abdominalne masti) i njihov udeo u masi grla pre klanja kod dva tovna hibrida – brzorastućeg Cobb 500 i spororastućeg Master Gris. Enzim proteaza (Ronozyme ProAct) dodat je u koncentraciji 0,2% (O-I grupa) i 0,3% (O-II grupa) uz istovremeno smanjenje sadržaja sirovih proteina za 4%, odnosno za 6% (preko smanjenog učešća sojine sačme). Tov pilića trajao je 49 dana. Na osnovu rezultata iz ovih istraživanja, može se zaključiti da su se nešto veće razlike u masi i udelu jestivih pratećih proizvoda klanja ispoljile između ispitivanih hibrida, a da su pilići iz sve tri ogledne grupe kod oba hibrida slično reagovali na primenjene tretmane ishrane, shodno tome da su imali približno iste mase jestivih pratećih proizvoda klanja (srca, bubca i abdominalne masti), kao i udele svih delova u masi grla pre klanja (značajnost se pojavila samo u masi jetre kod hibrida Cobb 500 - P<0,05).
URI: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/20165
Type: conferenceObject
Appears in Collections:Faculty of Agronomy, Čačak

Page views(s)

413

Downloads(s)

5

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Doskovic SB 2015.pdf3.13 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.