Please use this identifier to cite or link to this item:
https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19797
Title: | Ispitivanje toplotnih svojstava hleba sa voćnim prahom aronije (Aronia melanocarpa L.) |
Authors: | Đurović, Igor Petković, Marko Miletic, Nemanja Radovanović, Jovana |
Issue Date: | 2020 |
Abstract: | U radu je ispitivan uticaj različitih udela voćnog praha (1, 2,5, 5 i 10%) crne aronije (Aronia melanocarpa L.) na toplotne osobine hleba od pšeničnog brašna. Voćni prah aronije dobijen je konvektivnim sušenjem svežih plodova na temperaturama 50, 60 i 70 C, mlevenjem i prosejavanjem. Uzorci hleba sa dodatkom voćnog praha aronije imaju viši toplotni kapacitet u odnosu na beli hleb. Sa porastom udela voćnog praha aronije raste i specifični toplotni kapacitet. Hleb sa dodatkom 10% voćnog praha aronije sušene na 60 oC, ima najvišu vrednost specifičnog toplotnog kapaciteta (3,8161 J /100 g suve materije hleba ·K). |
URI: | https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19797 |
Type: | conferenceObject |
Appears in Collections: | Faculty of Agronomy, Čačak |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
49 Zbornik radova XXV Savetovanja o biotehnologiji (2020).pdf | 310.8 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.