Please use this identifier to cite or link to this item: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19797
Title: Ispitivanje toplotnih svojstava hleba sa voćnim prahom aronije (Aronia melanocarpa L.)
Authors: Đurović, Igor
Petković, Marko
Miletic, Nemanja
Radovanović, Jovana
Issue Date: 2020
Abstract: U radu je ispitivan uticaj različitih udela voćnog praha (1, 2,5, 5 i 10%) crne aronije (Aronia melanocarpa L.) na toplotne osobine hleba od pšeničnog brašna. Voćni prah aronije dobijen je konvektivnim sušenjem svežih plodova na temperaturama 50, 60 i 70 C, mlevenjem i prosejavanjem. Uzorci hleba sa dodatkom voćnog praha aronije imaju viši toplotni kapacitet u odnosu na beli hleb. Sa porastom udela voćnog praha aronije raste i specifični toplotni kapacitet. Hleb sa dodatkom 10% voćnog praha aronije sušene na 60 oC, ima najvišu vrednost specifičnog toplotnog kapaciteta (3,8161 J /100 g suve materije hleba ·K).
URI: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19797
Type: conferenceObject
Appears in Collections:Faculty of Agronomy, Čačak

Page views(s)

407

Downloads(s)

8

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
49 Zbornik radova XXV Savetovanja o biotehnologiji (2020).pdf310.8 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.