Please use this identifier to cite or link to this item: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19818
Title: Uticaj mometa odvajanja srednje frakcije pri redestilaciji na kvalitet šljivovice sorte Crvena ranka
Authors: Nikićević, Ninoslav
Popović, Branko
Tešević, Vele
Mitrović, Olga
Kandić, Miodrag
Miletic, Nemanja
Urošević, Ivan
Journal: Voćarstvo
Issue Date: 2014
Abstract: Crvena ranka se svrstava u sorte šljive za proizvodnju šljivovice vrhunskog kvaliteta. Cilj rada je bio da se utvrdi uticaj momenta odvajanja frakcija srca i patoke u toku redestilacije na kvalitet - hemijski sastav i senzorne karakteristike šljivovice sorte Crvena ranka. Različiti momenti odvajanja srednje frakcije od frakcije patoke pri redestilaciji uticali su na to da se proizvedene šljivovice značajno razlikuju po sadržajima ukupnih kiselina, ukupnih estara, 1-heksanola i drugih sastojaka koji prelaze u destilat pri kraju izdvajanja srednje frakcije ili na početku i u toku izdvajanja frakcije patoke. Nisu utvr|ene značajnije razlike u senzornim ocenama dobijenih šljivovica.
URI: https://scidar.kg.ac.rs/handle/123456789/19818
Type: article
ISSN: 1820-5054
Appears in Collections:Faculty of Agronomy, Čačak

Page views(s)

7

Downloads(s)

4

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
18 Voćarstvo (2014).pdf79.35 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in SCIDAR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.